Nyhetsbrev 201120

Handel och autonomi hör inte ihop
Klassiska liberala åskådningar, som säger att utbyte över gränserna och multilateralism skapar ömsesidigt beroende och gör världen säkrare, utmanas allt mer. Två tendenser är särskilt tydliga i den europeiska debatten, skriver Jörgen Warborn.
Frihandelsavtalet är också en signal
Samtidigt som protektionister vunnit mark i USA och länder i väst är upptagna med att bedriva handelskrig, så har Kina varit de som försvarat de kapitalistiska frihandelsidealen, skriver Rainer Zitelmann.
Är pengar jämställdhet?
Det finns mycket lustigt i samhällsdebatten men en sak jag funderat på är när jämställdhet, både i vänsterns och högerns feminism, blev lika med pengar, skriver Rebecca Weidmo Uvell.
Vem älskar Liberalerna?
Liberalerna har under det senaste halvåret legat under riksdagsspärren i SKOP:s väljarbarometrar. I slutet av oktober var stödet bara 3,3 procent. Sedan dess har det uppstått en diskussion om Liberalernas positionering i svensk politik. Örjan Hultåker tar en titt på hur partiet kan klamra sig fast med hjälp av taktikröster.
Gå hem publiken, du är full!
Coronatider är med nödvändighet en tid av avcivilisering, av okultur. Nödvändigt, men även en aning skrämmande, skriver Peter J Olsson.
En naken utmaning
Strax efter klockan 10 på förmiddagen den 10 mars 1914 steg en sobert klädd kvinna med ett skissblock i handen in i sal 17 på National Gallery i London. På framträdande plats i rummet stod ett staffli med en målning, skyddad av en glasskiva. Med stor beslutsamhet drog kvinnan fram en köttkniv ur ena ärmen, krossade glaset och attackerade tavlan med flera knivhugg. Sten Niklasson berättar Rokeby Venus dramatiska historia.
Blott i det öppna
Det finns skäl att påminna om i hur hög grad den svenske författaren Johan Norberg är en intellektuell världskändis. Hans böcker har översatts till 25 språk och den nya boken kommer följaktligen ut på engelska samtidigt som den svenska översättningen, skriver Jonas Frycklund.
Inga fiender till vänster
Det är nästan som ett självspelande piano. Gamla kommunister begravs, ackompanjerade av mer eller mindre uppskattande ord om att de aldrig gav upp sina ideal – alltså lojaliteten med ett system som krävt oräkneliga miljoner oskyldiga människors liv genom den moderna historien. Det gällde även många dödsrunor över Sven Wollter och Jan Myrdal, skriver Mats Fält.
Hellre ansiktsmask än åsiktsmask
Veckopoeten skaldar om sjukdom och hopp.
Ur arkivet: När har man rätt att bryta mot lagen?
“Det är inte en slump att jag ställt frågan när man har rätt att bryta lagen, snarare än om man har rätt att bryta lagen. Att man har rätt att bryta lagen är i vissa fall uppenbart. I bland kan det till och med vara lagligt.”
Samordning
Ny teckning av Hans von Corswant.