Nyhetsbrev 201127

Från bail-out till bail-in: om att göra bankverksamhet till en legitim del av marknadsekonomin
Kan man säga att en bransch där staten återkommande går in och räddar företag som inte förmår överleva på egen hand är en del av marknadsekonomin? Pär Holmbäck resonerar kring frågan.
Herbert Hoover – hållbarhetspionjären
Mänskligheten står som bekant inför stora miljömässiga utmaningar. Växande befolkning och stigande konsumtion per capita sitter i framsätet på ett färdmedel som verkar skena mot avgrunden. Att försöka bromsa eller backa tycks lönlöst. Enda verkningsfulla åtgärden är att förbättra motorn och avgassystemet under gång så att driften blir effektivare och utsläppen mindre. En åtgärd som kan bidra till att hålla avgrunden på avstånd är eliminering av slöseri med våra begränsade resurser, skriver Benny Carlson.
Vad gör Trump efter sin tid som president?
Även om Trump och många av hans anhängare inte ännu vill tänka på det, kommer den nuvarande presidenten efter valet och Joe Bidens troliga tillträde i januari att återgå till att vara en privatperson. Vad ska han göra därefter, funderar Rainer Zitelmann.
The International Criminal Court Believes that Human Rights Are Violated in Venezuela
Important progress has been made in order to bring Venezuelan dictator Nicolás Maduro to court for crimes against humanity. On November 5, Fatou Bensouda, the prosecutor of the International Criminal Court (ICC), stated that there is “a reasonable basis to believe that crimes within the jurisdiction of the Court have occurred in Venezuela”, Federico N. Fernández writes.
Vad skulle Marx sagt om den bildade borgerlighetens nedgång och fall?
I Svenska Dagbladet (19/11) skriver författaren Måns Wadensjö klarsynt och självutlämnande om litteraturens kris. Enligt Wadensjö har litteraturen vänt sig inåt. Så kallade seriösa författare, som han själv inte utan skäl gör anspråk på att vara, nöjer sig med att skriva för andra i kulturvärldens ekokammare. Wadensjö uppskattar att hans mest uppburna roman köpts av fler bibliotek än av privatpersoner. ”Inte ens jag själv vill läsa böcker som mina” blir det samlade, bistra omdömet. Ord och inga visor, sannerligen, skriver Daniel Bergström.
Westerbergs nyttiga påminnelse
Ett problem med en påläst och uttalat socialliberal skribent är den tydliga övertygelsen om att personen har läst J.S. Mill och sedan resonerat sig fram till vad som är den optimala storleken för välfärdsstaten. Det blir – trots den ödmjuka ingången – aldrig riktigt spänstigt och till slut också ganska fantasilöst. Samtidigt har Westerberg en position som den som vill kunna förändra och förbättra välfärden måste kunna utmana, skriver Patrik Strömer.
Allierade i öster
Den viktigaste slutsatsen efter läsningen är att Hitler redan efter det första höstens strider blev beroende av sina hjälptrupper. När Operation Barbarossa inleddes räknade många tyskar med en snabb seger och intresset för mer omfattande stöd från andra länder var begränsat. Detsamma gällde intresset för att ta vara på sympatierna från de stora folkgrupper som inte kände någon lojalitet med den kommunistiska diktaturen i Moskva. Istället gjorde den tyska armén ofta sitt bästa för att få inte bara judarna att förstå att Tyskland bara såg till sina egna intressen, skriver Mats Fält.
I kraft av frihetssträvans blodsdop
I år är det 500 år sedan det moderna Sveriges frihetssvurna edskämpar fick sätta livet till för sina övertygelser i Stockholms blodbad: hellre dö förtalad som kättare, med lätt hjärta och fri hals, än tyst huka under tyrannin. Hur skördar vi i dag jorden som de vattnade ur sina strupar? Hur för vi i dag deras talan, frågar Ian Koehl.
Att vänta ut Mörkret
Veckopoeten skaldar om hopp i de mörkaste av dagar.
En pekbok för små och stora barn
“Den lilla ginspiratören – pekbok för nya ginspiratörer” guidar med varsam hand genom ginens underbara värld, och de fantastiska illustrationerna skänker även den mest välbevandrade ginälskaren den tillfredsställelse som normalt bara kan uppnås genom väl kylda droppar med en hint av enbär.
Ur arkivet: När valfriheten kom till Harlem
“Det finns två sätt att förändra våra skolor: det naturliga och det mirakulösa sättet. Det naturliga sättet innebär att en grupp änglar kliver ner från himlen och förvandlar skolorna. Det mirakulösa sättet innebär att en grupp lärare, genom samarbete, lyckas åstadkomma samma resultat.
Ansvar
Ny teckning av Hans von Corswant.