Nyhetsbrev 201204

Verklighetens Thatcher var inte som i The Crown
Det är inte konstigt att The Crown har blivit så populär som den blivit, med sitt löfte om en blick bakom kulisserna på en verklig saga. När det kommer till Margaret Thatcher, som tjänstgjorde som brittisk premiärminister mellan 1979 och 1990, kan den roll som presenteras av manusförfattarna dock närmast beskrivas som en karikatyr, skriver Hannes H. Gissurarson.
Vänstern har aldrig förlåtit Thatcher för att hon var kvinna
Till och med Ronald Reagan har med åren motvilligt fått om inte vänsterns godkännande, så åtminstone acceptans. Men tre decennier senare utmålas Thatcher fortfarande som den demon som ryckte ifrån arbetarna dess levebröd, lade ner och sålde ut den brittiska välfärden och drog in mjölken i de allmänna skolorna, skriver Amanda Wollstad.
S vill minska svenskt inflytande i EU
Europa står inför stora komplexa frågeställningar, inte minst kopplat till den globala konkurrensen, klimatfrågan och migrationen. Men istället för att fokusera på dessa frågor finns en stigande tendens att tro att EU:s problem löses genom institutionella reformer. De svenska Socialdemokraterna eldar nu på denna villfarelse genom att ge sitt stöd till reformförslag som, därutöver, skulle minska Sveriges inflytande i EU. Det är i grunden både allvarligt och mycket förvånande, skriver Sara Skyttedal.
Sverige rasar i tung internationell ranking
Fraser Institute Annual Report betygsätter den ekonomiska friheten i världen. För svensk del innehåller rapporten 2020 besvärande statistik, som visar att Sverige från 2015 fallit från plats 19 till plats 46, skriver Claes Sjölin.
Jakten på Thunder
Olagligt fiske pågår ständigt på världshaven och beräknades i mitten av 1990-talet inbringa 10 miljarder dollar per år i försäljningsintäkter. Verksamheten bedrivs i industriell skala i områden, där fiskeförbud eller skyddsrestriktioner gäller. Resultatet är att mer än hälften av världens stora fiskeområden har utfiskats, och stora delar av havens bestånd av arter som tonfisk, svärdfisk och flera valar har tömts, skriver Sten Niklasson.
Så roligt ska vi visst ha det
Min största rädsla när jag fick höra att Svensson skulle skriva en bok om alkoholpolitik var att boken skulle bli ett referat, något som redan gjorts av många. Men i alla fall delar av boken är mer underhållande – vilket gör att den sticker ut jämfört med liknande böcker i sammanhangen, skriver Johanna Patricius.
Hannibal vs Custer
För 150 år sedan avled general Robert E Lee, en av historiens mest beundrade militära ledare. Han ledde sin Army of Northern Virginia till flera stora segrar mot unionens Army of the Potomac. Ett av Lincolns besvärligaste uppdrag var att ständigt hitta nya generaler som kunde ersätta de som redan misslyckats vid sina möten med Lee på slagfältet, skriver Mats Fält.
Opinionsläget
Veckopoeten skaldar om partier i kris.
Ur arkivet: Erlander socialiserade, Palme bara förgiftade
“Med framgång började man under femtiotalet odla föreställningen att politikerna skapade välstånd, när de i själva verket bara tillgodogjorde sig och fördelade det som åstadkommits på annat håll, nämligen ute i samhället. Man kan ännu i dag finna spår av denna illusion. Det ska inte uteslutas att det till och med finns politiker som tror på bedrägeriet.”