Nyhetsbrev 210115

Svensk Tidskrift 110 år!
I år firar Svensk Tidskrift 110 år. Vi kommer att fira jubileet löpande under året på flera sätt. Ambitionen är att det vi gör under jubileumsåret ska bygga tidskriften för framtiden, skriver Anders Ydstedt.
Blir 2021 bättre?
När 2020 övergick i 2021 var det färre fyrverkerier än vanligt. Fler satt hemma i små sällskap och skålade i champagne. Över världen gick nog också en samfälld suck. Äntligen skulle pandemiåret med allt vad det inneburit av död, omställningar och restriktioner kunna läggas till handlingarna. Stora förhoppningar knöts till det nya. Men bara några dagar in på 2021 så kunde en chockad värld följa upploppet i Washington DC framhetsat av president Trump – vars avgång var en del av de positiva händelser som skulle prägla det nya året, skriver Hans Wallmark.
Så har EU vänt motgång till framgång under coronakrisen
För Europasamarbetets del kan det mycket speciella året 2020 sammanfattas med att EU lyckats vända motgång till framgång. Mitt under brinnande coronakris har viktiga steg kunnat tas på en rad avgörande områden, skriver Arba Kokalari.
Strandägares marker förblir värdelösa
Strandskyddsutredningen (SOU 2020:78) lämnade i december sitt betänkande till regeringen. I den särskilda utredarens uppdrag ingick bland annat att föreslå hur strandskydden skulle kunna göras om i grunden och motivera hur de skulle kunna uppfattas som legitima. Utredaren har dessvärre misslyckats i båda dessa avseenden, vilket delvis, men bara delvis, kan skyllas på regeringens undermåliga utredningsdirektiv, skriver Claes Sjölin.
Vilken väg väljer Kirigizistans nyvalda presiden?
De kommande månaderna kommer att bli avgörande för utvecklingen i Kirgizistan och frågetecknen är många. Först och främst: kommer befolkningen att acceptera utfallet av presidentvalet? Kommer Japarov att genomföra de vallöften han gick till val på? Margareta Cederfelt rapporterar från Bisjkek.
Det nya kriget ersätter inte det gamla
Diskussionen om framtidens krig får inte distrahera från dagens. När konferensens moderator frågar om vi någonsin igen kommer se väpnade konflikter om territorium, naturresurser och transportleder har vi plötsligt hoppat över flera steg i utvecklingen. Det klart att vi kommer göra det. Det klart att vi gör det. Det pågår tre sådana konflikter i Europa just nu, skriver Amanda Wollstad.
Thorleif Torstensson och dansbandsmusikens värde
Det har i sammanhangen hört till att fnissa åt och förakta dansbanden. Töntigt har varit ett vanligt epitet. Denna folkliga kulturyttring har inte varit tillräckligt fin för den urbana akademiska eliten med blicken mot den stora världen, skriver Tony Gunnarsson.
Verklighetens NATO
Sällan har väl en bok om den stora försvarsalliansen varit mer aktuell. Oppositionens krav på en NATO-option debatteras både i riksdagens och på de stora tidningarnas debattsidor. Argumenten emot är ofta de som traditionellt använts av motståndarna – trots att situationen är helt annorlunda både politiskt och militärt, skriver Mats Fält.
Så sätter du RÄTT mål för 2021
Sätt upp mål för 2021 – mål som är tillräckligt stora för att motivera. Och var inte rädd för att inte nå ett mål, skriver Rainer Zitelmann.
Rapport från Kapitolium: Det mullrar uti de kränktas krater
Veckopoeten skaldar om ett farligt skådespel i maktens hjärta.
Ur arkivet: Samhällsanpassade nyårslöften
“Friheten behöver också debatteras i det större perspektivet. Den fria rörligheten för människor och varor bör naturligtvis gälla över hela klotet. Europa måste riva hinder mot omvärlden och omvärlden måste välkomnas hos oss. Vi måste vara beredda på allt det som öppenheten och globaliseringen kräver av oss. Ta tag i globaliseringsdebatten – om inte förr – inför nästa år med SvT!”