Nyhetsbrev 210129

Rysk demokrati är en fråga för Sverige
I lördags protesterade tusentals människor över hela Ryssland mot Vladimir Putins korrupta regim. Den ryska proteströrelsen har vaknat till liv med en helt ny kraft efter avslöjanden om groteska miljardpalats och stölder. Nu vilar ansvaret på västvärlden tungt att stödja den ryska demokratikampen, skriver Alexandra Ivanov.
Rättsväsendets personal är samhällets ansikte – skydda dem
Den nya tv-serien Tunna blå linjen berättar om polisers vardagliga arbete. Inledningen griper tag i tittaren, som får se när två poliser ska ingripa mot ett ungdomsgäng som trakasserar en butiksinnehavare, och där poliserna möts av grav respektlöshet och kränkningar. Även om berättelsen är fiktiv, så berättar den om en verklighet som inte borde få förekomma i ett fungerande samhälle, skriver Christian Braw, Reinhold Fahlbeck, och Anders Månsson.
Det spelar ingen roll vad du vill
Generationer av svenskar – med start någonstans under åttiotalet – har fostrats i lärdomen att vår åsikt alltid är viktig, att vår vilja alltid spelar roll. Det kan vara den största otjänsten vi gjorts, skriver Amanda Wollstad.
Trump, Jackson och Burr
En av president Trumps första åtgärder i Vita Huset var att hänga upp en stor tavla på företrädaren Andrew Jackson – en symbol för demokrati och styrka men också för våld och rasism. Bland kloka konservativa amerikanska tänkare är han och Woodrow Wilson inte sällan de värsta symbolerna för rasism och övergrepp i landets presidentlängd, skriver Mats Fält.
Bygget är splittrat
Veckopoeten skaldar om ett allt skörare samhällsbygge.
Ur arkivet: Viktigt med fortsatta sanktioner mot Ryssland
“Trots fortsatta sanktioner från EU så är Ukraina utsatt. Ryska trupper, vapen och militär hårdvara korsar fortfarande gränsen. Även om kriget inte åter intensifierats så är konflikten i högsta grad aktiv. I skrivande stund har flera brott mot vapenvilan skett alldeles nyligen, därtill med tunga vapen.”
Besiktning
Ny teckning av Hans von Corswant.