Nyhetsbrev 210305

Dags för verklighetsförankrad diskussion om invandringen
I vårt land pågår två diskussioner som förs i helt parallella världar. Bägge utgår från tragedin i Vetlanda, skriver Gunnar Hökmark.
Det våras för Gösta Bohman
Att Gösta Bohman är värd att uppmärksammas just nu är nog inte enbart för att det år 2020 var 50 år sedan han valdes. Moderaterna genomgår ett grundläggande idéarbete. Ett nytt idéprogram ska behandlas av partistämman på hösten 2021. Så snart moderat ideologi kommer på tal lyfts Gösta Bohman fram. Det är inte särskilt märkligt, skriver Fredrik Hultman.
Moderaternas vägval på 2020-talet
I en artikel om Moderaternas vägval på 2020-talet skriver Zebulon Carlander och Emanuel Örtengren om hur partiet bör förhålla sig till det nya politiska landskapet och säkerställa majoriteter för sin politiska agenda.
Tyskland håller på att förlora striden mot Covid-19
Under de första månaderna av Corona-pandemin hyllades Tyskland runt om i världen som ett exempel för andra länder att följa. Idag är man snarare ett varnande exempel, skriver Rainer Zitelmann.
Vår beredskap är handskriven
I måndags var det tyst över de södraste delarna av riket. Och jo då, det kunde eventuellt vara så att Räddningstjänsten Syd ha glömt att testa VMA-larmet. Det stod något på en handskriven lapp på anslagstavlan om när det var deras tur, men ingen hade nog kollat tavlan i morse. Amanda Wollstad skriver om att öva som vore det skarpt läge.
Efter katastrofen
Håkan Blomqvists ”Socialism på jiddisch – Judiska Arbeter Bund i Sverige” skildrar hur en av Europas största organisationer plötsligt bara är en skugga av vad den en gång varit. Den del av den oerhört tragiska historien som följs i boken utspelar sig i vårt land, under några intensiva år efter andra världskriget, skriver Mats Fält.
God, Bitcoin, and Asymmetric Bets
Although Pascal was not always devout, this final work laid out his defense of Christianity. His famous wager could equally be applied to Bitcoin, Federico N. Fernandez writes.
Ur arkivet: Ett livsviktigt genusperspektiv
“När den till den brittiska försvarsmakten kopplade – manlige – genusrådgivaren sakligt och osentimentalt förklarar varför genus är viktigt i militära operationer i utlandet har svaret mycket litet att göra med de vackra ord om jämställdhet och utveckling en svensk är van vid.”
Fokus Busch
Ny teckning av Hans von Corswant.