Nyhetsbrev 210319

Stefan Löfven skadar Sverigebilden
En av de svåraste frågorna jag fick av mina vänner runt om i Europa var hur det kunde bli en socialdemokratisk regering efter 2014, trots att det fanns majoritet för en borgerlig. Att förklara på engelska eller tyska att några borgerliga partier föredrog en socialdemokratisk regering framför att de själva skulle regera var inte helt lätt. Någon gång sa jag att det går nätt och jämnt att förklara för svenskar, men jag kan inte förklara det för er, skriver Gunnar Hökmark.
Ett lidande land med en stark identitet
I början av mars kom beskedet. Det ungerska regeringspartiet Fidesz utesluts ur European Peoples Party i Europaparlamentet efter 21 år. Det har länge varit bråk om och med premiärminister Viktor Orbán och hans icke-demokratiska reformer. Under ytan ligger dock mer än bara en så kallad maktgalen diktator. Ungern är inte ett land som lär av historien. Det är ett land som lär om historien – och de gör det om och om igen, skriver Johanna Patricius.
Bli aldrig nämndeman…
Den tyske kanslern Otto von Bismarck ska ha sagt att det finns två saker som man helst inte ska veta så mycket om, hur korv tillverkas och hur lagar blir till. Man mår mycket bättre om man förblir okunnig. Detsamma gäller hur domar blir till i våra domstolar, skriver Mats Fält.
Fastighetsmarknaden regleras sönder i Berlin
Flera svenska investerare har köpt – och fortsätter köpa – hyreshus i Berlin. Förra året infördes ett hyrestak i den tyska huvudstaden som gör att hyresmarknaden i likhet med den svenska nu är reglerad. Hur fungerar hyrestaket och vad har det fått för konsekvenser för fastighetsmarknaden? Dr Dr Rainer Zitelmann är krönikör i Svensk Tidskrift men har också bevakat fastighetsmarknaden för Die Welt och investerat i bostadsfastigheter i Berlin. Anders Ydstedt bestämde sig för att ta reda på mer.
Nordvästpassagen
Sten Niklasson berättar historien om jakten på en nordvästlig farled från öst till väst, och de många män som gav sitt liv för att finna den.
Sveriges nationalblomma
Veckopoeten skaldar om färger som aldrig går ur.
Ur arkivet: Nord är nord och syd är syd, aldrig mötas de två
“Men det kan få en att fundera på om det finns ett mönster i att de mer sjangdobla stadsdelarna ligger i norr och de mindre dito i söder. Den franske postmodernisten Jacques Derrida menar för sin del att den globala hierarkin mellan ett rikt Nord och fattigt Syd också avspeglar sig i mikroformat i alla världens städer. Eftersom vår globala kultur har internaliserat föreställningen att Nord är bättre än Syd påverkar det också hur människor betraktar sina egna kvarter och var de väljer att bo. Och det låter ju onekligen som höggradigt strunt.”
Expertutlåtande
Ny teckning av Hans von Corswant.