Nyhetsbrev 210416

Dags för en gemensam agenda för EU och USA
Debatten om vaccin och exportförbud visar med tydlighet en sak. De transatlantiska ekonomierna är djupt integrerade med varandra. Att inleda handelskrig med exportförbud för vaccin skulle leda till exportförbud för alla de komponenter som krävs för framgångsrik produktion. I stället måste våra ekonomier vara öppna för varandra. Annars kommer de två största demokratiska aktörerna i världen var och en ställas i beroende till andra krafter, skriver Gunnar Hökmark.
Allt fler väljer friskolor – trots hård debatt
Den svenska skoldebatten illustrerar den stora skillnad som finns mellan vanliga människors val och syn på friskolor och den bitvis högljudda kritik som kan höras om friskolor. Såväl föräldrar, elever som lärare är mer nöjda med sin skola om den är en friskola jämfört med om det är en kommunal skola, skriver Ulla Hamilton.
Har Sverigedemokraterna möjlighet att bedriva utpressning?
SD-sympatisörernas attityder, värderingar och preferenser begränsar Sverigedemokraternas möjlighet att bedriva utpressning mot Moderaterna och Kristdemokraterna i en regeringsförhandling, skriver Örjan Hultåker.
Varför tycker vi att de rika är oärliga?
Många människor tror tydligen att det enda sättet att bli rik är att vara oärlig. Givetvis finns det exempel på människor som blivit rika genom att fuska eller bryta mot lagen – våra fängelser är fulla av människor som försökte sig på just det. Men ärlighet är inte bara en moralisk dygd; i genomsnitt lönar sig integriteten mycket mer i affärer än oärlighet, skriver Rainer Zitelmann.
Romansen fortsätter…
Vid Stilla Havets strand har drömfabrikens kulturarbetare ofta svårt att hantera sin entusiasm inför män med stora, radikala och omvälvande visioner om en annan värld. Om dessa visioner kopplas till krav på våld och revolution så är det inget hinder, snarare tvärtom, skriver Mats Fält.
Vem välte glaset?
För en socialdemokrat är glaset alltid halvfullt. Om det inte är en borgare som hällt upp, förstås. Då är det lika tomt som ladorna, skriver Amanda Wollstad.
Save the Date: Free Market Road Show i Stockholm
Måndag den 3 maj kl 17-18 bjuder Svensk Tidskrift åter igen in till Free Market Road Shows turnéstopp i Sverige. Boka in tiden redan nu och upplev världens största libertarianska event, skriver Anders Ydstedt.
Ur arkivet: Därför kan offentlig sektor inte fungera
“Logiken verkar ganska uppenbar: offentlig sektor går på knäna, den kan inte leverera, den har för få resurser. Lösningen måste alltså vara mer resurser, inte ännu fler nedskärningar. Av någon anledning görs ständiga nedskärningar i dessa verksamheter som ligger oss alla så nära hjärtat.”
Arbetslöshetsförbud
Ny teckning av Hans von Corswant.