Nyhetsbrev 210430

Ett fyrfaldigt leve för monarkin
Hans majestät Kung Carl XVI Gustaf fyller sjuttiofem år, och till och med Svensk Tidskrifts skånska ledning stämmer upp i ett fyrfaldigt leve. I oroliga tider behövs mer än någonsin en ikonografi och en tradition att samlas kring, och ingen är så allmängiltig som det svenska kungahuset, skriver Amanda Wollstad.
Regeringens viltvårdspolitik kan kosta 300 000 röster
Under de senaste två mandatperioderna har det jaktpolitiska klimatet hårdnat betänkligt i Sverige. Svenska jägare och deras intresseorganisationer ser mycket bekymrat på den nuvarande utvecklingen, och inom jägarkåren råder nu upprorsstämning, skriver Maria Engqvist.
Albaniens politiker måste lyssna på sitt folk
Albanien är ett land i förändring. Vilken riktning landet kommer att välja beror till stor del på hur efterförloppet efter söndagens parlamentsval kommer att utveckla sig. Om partierna accepterar väljarnas val och korruptionen inte har styrt valets genomförande, skriver Margareta Cederfelt från Tirana.
Socialdemokraterna måste sluta vela om antisemitism
De palestinska organisationerna Hamas och Fatah är bland de mest extrema antisemiterna i världen. Hamas är av stora delar av världen brännmärkt som en terroristorganisation. Fatah däremot är beskrivet av Stefan löfven som ett kärt systerparti. Kanske är det där Socialdemokraterna bör inleda sitt arbete mot antisemistismen, skriver Klas Hjort.
Sverige står inför en intensiv EU-debatt
Det svenska EU-medlemskapet inleddes den 1 januari 1995. Någon särskilt intensiv offentlig diskussion om EU eller det svenska medlemskapet har inte förekommit sedan dess med undantag för EMU-folkomröstningen 2003. Det finns anledning att fundera över hur det blivit så, men viktigare är givetvis att se framåt. Att vi nu står inför en intensivare svensk EU-debatt är en rimlig gissning, skriver Janerik Larsson.
Kinesisk kultursnuva
Som väntat tog filmen Nomadland något av en storslam på årets Oscarsgala: Bästa film, bästa regi och bästa kvinnliga huvudrollsinnehavare. Regissören, kinesiskfödda Chloé Zhao hyllades för sin prestation, men framgångarna har inte direkt rosats i hemlandet, skriver Peter J Olsson.
Glöm ”Hamilton”
”Hamilton” var en ovanligt framgångsrik skildring av USAs grundare i musikalisk form. Som alla konstnärliga bearbetningar av historien innehåller den ett antal fel och överdrifter, och ännu fler förenklingar. Det senare är mer förståeligt, men att direkt göra våld på sanningen bör helst undvikas, skriver Mats Fält.
Ordmys i TV-stugan
Veckopoeten skaldar om ord och handling.
Ur arkivet: Reflexioner vid tronskiftet
“I juni 1973 antogs såsom vilande ett förslag till ny regeringsform som, såvitt gäller monarkin, är en internationell kuriositet och en saklig orimlighet. Det innebär en politikerkårens förhävelse utan måtta, ett maktbegåvningarnas inacceptabla övergrepp mot sin gisslan – ett övergrepp som begåtts just i det “folks” namn, som säkerligen skulle reagera om det vore möjligt att vända dess intresse till saken och klargöra dennas innebörd.”
Inlindat
Ny teckning av Hans von Corswant.