Nyhetsbrev 210521

En liten demokrati
Det är som om det finns en allmän uppfattning om att israeler och judar måste leva med att befinna sig under terror, i ständig otrygghet och med krigshandlingar riktade mot staten i allmänhet – och civila i synnerhet, skriver Gunnar Hökmark.
Adam Smiths ande var närvarande vid Eidsvoll 1814
I veckan firade Norge nationaldag. Det var den 17 maj 1814 som en konstituerande församling i Eidsvoll, norr om Oslo, högtidligt proklamerade landets självständighet och antog en ganska liberal konstitution. Den stipulerade maktdelning, religionsfrihet, press- och mötesfrihet samt begränsningar av regeringens ingripande i ekonomin. Den är fortfarande i kraft, med mindre förändringar, och är således den näst äldsta skriftliga konstitutionen i världen, efter den amerikanska, skriver Hannes H. Gissurarson.
Regeringens kluvenhet till NATO hotar Sveriges säkerhet
Sedan en tid har fem partier i riksdagen tydligt uttalat sig för en så kallad Natooption, M, C, KD, L och SD. Mot oss står S, V och MP. Regeringen meddelar hårdnackat att den inte påverkas av detta. Samtidigt som de rödgröna partierna sedan regeringsskiftet 2014 självsvåldigt ändrat den säkerhetspolitiska linjen varnas nu för tvära kast, skriver Hans Wallmark och Pål Jonson.
Kafka är krasslig
Man ska inte sparka på den som redan ligger ned, eller så var det åtminstone tidigare. Den svenska sjukvården har haft en svår tid under pandemin och detsamma har gällt i princip alla andra vårdsystem, oavsett uppbyggnad och finansieringsformer. Snart kommer dock läget att bli mer normalt igen och då borde vi på allvar ta oss an den svenska vårdens eviga gissel – köerna, skriver Mats Fält.
Bör man äta djur?
Frågan om man bör äta djur är inte ny, utan har stötts och blötts i årtusenden. Filosofer som Plutarchos och Zarathustra sägs exempelvis ha avstått från att äta kött av etiska skäl. Men inom de monoteistiska religionerna har det rått konsensus om att djuren är underställda människan och att vi som huvudregel har rätt att tämja och äta djur. Idag är läget dock ett annat, skriver Tony Gunnarsson.
S mytbildning kring skotten i Ådalen är ohederlig
Under Kristi Himmelsfärdshelgen inföll femtonårsdagen av att Socialdemokraterna och LO kapade minneshögtiden för de som dödades i Ådalen 14 maj 1931. Men mytbildningen har pågått under decennier, skriver Per Hagwall.
Nicolins liv ett bevis för att individer gör skillnad
Anders Johnson har skrivit en bok som visar hur en person som är kunnig, målmedveten och beslutsam verkligen kan göra avgörande skillnad för ett lands utveckling, både för industri och politik, skriver Anders Ydstedt.
Fantomsmärtor i Sverige
Veckopoeten skaldar om saknad och verklighetsflykt.
Välkommen på årsboksprat
Svensk Tidskrift önskar inget hellre än att åter igen får träffa alla våra fantastiska skribenter och läsare under intellektuella men lättsamma former, med ett glas i ena handen och en sprillans nytryckt årsbok i den andra. Medan vi väntar gör vi det bästa av situationen och bjuder in till digitalt bokprat, skriver Amanda Wollstad.
Ur arkivet: Marknadsekonomi på tillbakagång
”Om inte vi i Sverige vill återställa marknadsekonomi, går vi en dyster framtid till mötes. Vi kan inte tillåta oss tro, att Sverige idag kan betecknas som en marknadsekonomi, när staten svarar för utgifter på två tredjedelar av BNP och fri konkurrens råder för ungefär en fjärdedel av ekonomin! Det bästa sättet att få rätsida på landets ekonomi kanske vore en kurs för regering och riksdag om vad marknadsekonomi förutsätter och vad den ger i utbyte.”
Dambergska
Ny teckning av Hans von Corswant.