Nyhetsbrev 210604

Medborgare, vet din plats
Försämrade 3:12 regler som slår undan benen på företagare och entreprenörer, återinförd förmögenhetsskatt som driver kapital utomlands, sänkt tak på ISK som missgynnar vanligt folks sparande och prat om återinförd fastighetsskatt, vilket riskerar att skapa kaos på en redan överhettad bostadsmarknad. Vad vill Socialdemokraterna med Sveriges ekonomi, egentligen, undrar Amanda Wollstad.
Ta avstånd från 50 år av Israelhat
Tro och Solidaritets stöd till islamismen måste sättas in i ett historiskt sammanhang. Under mer än 50 års tid har extremism och antisemitism grasserat inom Broderskapsrörelsens (numera Tro och Solidaritet) led. I en dagsfärsk forskningsrapport från tankesmedjan Claphaminstitutet – När teologi blev 68-ideologi – visar jag hur den socialdemokratiska sidoorganisationen har varit en nyckelaktör i etablerandet av en Israelfientlig inställning, skriver Johan Sundeen.
Om att tolka SCB:s opinionsresultat för Liberalerna
På onsdagen den 2 juni presenterade Statistiska Centralbyrån (SCB) sin senaste väljarbarometer med drygt 4.600 svarande. Kommentarerna i media efter publiceringen har främst handlat om Liberalerna och det partiets rekordlåga stöd i opinionen. Men läser man siffrorna rätt, funderar Örjan Hultåker.
Integration och skadliga skatter
Moderaterna får inte försumma att inför nästa års val driva sin ekonomiska politik, inklusive kravet på lägre skatter, skriver Lars Tobisson.
En familj från Arkansas
Nej, det är inte bara historia. Berättelsen om riksrätten mot Bill Clinton handlar om Arkansas under familjen Clinton. Den handlar om hur en makthungrig familj, med mycket rymliga samveten, utnyttjar sina medmänniskor för att vinna makt och rikedom, skriver Mats Fält.
Entreprenören är inte farlig
Ur politikerns eller mediemakthavarens perspektiv är det lättare att nedvärdera entreprenören än att lyfta fram det goda som företagandet hela tiden skapar, skriver Janerik Larsson.
In Memoriam: Poul Schlüter
Poul Schlüters betydelse för vårt södra grannlands utveckling är kanske inte längre på näthinnan för de flesta, men när han nu gått bort i den respektingivande åldern av 92 år finns det all anledning att gå tillbaka, minnas och dra lärdomar av hans insats, skriver Carl Bildt.
”Värm oss när det blåser kallt …”
Läser man krönikörer i media så får man intrycket att nationaldagen är på väg ut och något föråldrat. Sådana syns även i tidningar som Svenska Dagbladet, senast i veckan på deras kultursida. Sanningen är att andelen svenskar som firar nationaldagen på något sätt verkar vara i ökande, skriver Peter J Olsson.
Vill vi verkligen vara världens jämlikaste land?
Världens jämlikaste land? Det stämmer kanske för Sverige om man ser till år 1980, vilket lundahistorikern Erik Bengtsson gör i boken med samma titel. Men är detta verkligen något eftersträvansvärt, frågar sig Anders Ydstedt.
Den gamla moraklockans tystnad
Veckopoeten skaldar om tidens gång.
Ur arkivet: Poul och Ghita – danska superstjärnor
“I onsdags fyllde den konservative politikern Poul Schlüter 90 år. Han har förstås inte varit aktiv på många år, men en gång var han Danmarks svar på Margaret Thatcher och Ronald Reagan. Från 1982-1993 satt han som statsminister.“
Belarus
Ny teckning av Hans von Corswant.