Nyhetsbrev 210618

Regeringskriser är ett sundhetstecken
Löfven må ha trott att Socialdemokratins skicklighet som maktspelare och dominans över svensk politik skulle vara tillräckligt för att få småpartierna att sluta tjafsa, men den tiden är – tack och lov – sedan länge över. Sverige har mognat som demokrati, rört sig bort från enpartistaten, och det är enbart sunt, skriver Amanda Wollstad.
Vinsten är inte problemet med friskolorna
Kapitalisterna tar dina skattepengar! Det är den föreställning som råder på ledarsidorna medan vänsterpolitikernas skrockande ekar i maktens korridorer. I friskolefrågan börjar även forna allianspartier ändra uppfattning, men frågan man bör ställa sig är: är friskolorna faktiskt fria? Nja, svarar Elias Nilsson.
Sverige står utanför när Nato diskuterar framtiden för vårt närområde
På toppmötet mellan de 30 Natoländernas stats- och regeringschefer följde så den lika viktiga träffen mellan EU och USA. President Joe Biden kunde med Ursula von der Leyen och Charles Michel diskutera en lång rad frågor där säkerhet också var en viktig punkt. Det finns en ökande tillförsikt om ett starkare transatlantiskt samarbete, skriver Hans Wallmark, Pål Jonsson och Jessica Roswall.
En enhörning mot slösofobi
Malmös rosa enhörning satte fingret, helt oavsiktligt, på något intressant. Enhörningen var tänkt att provocera mot homofobi men blev i stället en provokation kring slöseri. Slöseri provocerar fortfarande, skriver Klas Hjort.
Annie i Underlandet
Det måste vara spännande att vara Annie Lööf. Det har hänt väldigt mycket sedan den politiska karriären rullade igång på allvar. Från de första stegen som centerpartist till dagens roll som lojal allierad till det stora socialistiska regeringspartiet. ”You’ve come a long way”, skaldade en gång ett känt cigarettmärke. En slogan som passar väldigt bra på Annie Lööf, skriver Mats Fält.
Naturkraft och kärnkraft
För tio år sedan, närmare bestämt på eftermiddagen den 11 mars 2011, inträffade en jordbävning i Stilla Havet 130 km utanför Japans kust nära Tohoku. Skalvet kostade över 18 000 människor livet, och ledde till en av de största kärnkraftsolyckorna i modern tid, skriver Sten Niklasson.
Bortglömd synd
Veckopoeten skaldar om den åttonde dödssynden.
Välkommen till bokpresentation med Rainer Zitelmann
Välkommen till bokpresentation med Rainer Zitelmann och samtal med Tove Lifvendahl och Stig-Björn Ljunggren om Zitelmanns nya bok Förebilder och syndabockar – Synen på rika i Sverige och andra länder.
Ur arkivet: Regeringskrisen
“De senaste veckorna har säkerligen de ca 3 000 000 väljare, som i valet l 976 beredde väg för den borgerliga trepartiregeringen, frågat sig: var detta verkligen nödvändigt? På den frågan kan än så länge inte något definitivt och entydigt svar ges.”
Nooshis spel
Ny teckning av Hans von Corswant.